Kök kanalının içindeki yumuşak doku olan sinir (pulpa) iltihaplandığında veya enfekte olduğunda endodontik tedavi (kök kanal tedavisi) gereklidir. Enflamasyon veya enfeksiyonun derin diş çürükleri,diş çatlakları,dişe gelen bir travma gibi çeşitli nedenleri olabilir. Sinire etki eden bu durumlar tedavi edilmezse ağrıya neden olur ve apseye yol açabilir.
Kök kanal tedavisini gerektiren durumlar;
*Ağrı
*Sıcağa veya soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet
*Dişe dokunurken hassasiyet
*Dişin kararması
*Çevredeki kemik ve yumuşak dokuda şişlik ve hassasiyet.
Enfeksiyonun erken evrelerinde herhangi bir ağrı hissetmeyebilirsiniz. Bazı durumlarda dişiniz koyulaşabilir, bu da normalde dişteki sinirin ölmekte olduğunu veya öldüğünü gösterir. Bu, kök kanal tedavisine ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. Pulpa (sinir) enfekte olursa, enfeksiyon dişin kök kanal sistemi yoluyla çevredeki kemiğe yayılabilir. Bu sonunda bir apseye yol açabilir. Apse, enfeksiyon sıvısının biriktiği ve dişin etrafındaki dokunun şişmesine neden olan enfekte bir alandır.Apsenin aşamalarına göre ısırdığınızda diş hassas olabilir ve duruma göre çok şiddetli veya künt bir ağrı hissedilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon yayılır ve dişin çekilmesi gerekebilir. Kanal tedavisinin amacı, kök kanalındaki enfeksiyonu gidermek ve dişi ağızda tutarak diş kaybını önlemektir. Daha sonra, dişte semptomlar kalmadığında veya en azından semptomlar önemli ölçüde azaldığında, daha fazla enfeksiyon oluşmasını önlemek için kök kanalı kök dolgu materyali (kök dolgusu) ile kapatılır.
Kök kanal tedavisi uygulanan dişler,kökteki enfeksiyonun durumu,kökün ve dişin kron kısmının yapısı,vücut direnci gibi pek çok faktöre bağlı olarak ağızda çok uzun süreler kalabilirler,dayanak diş olarak kullanılabilirler.